Tarta malinowa

tarta-malinowa

Składniki:
Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm)

  • 270 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 120 g margaryny

 

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 120 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London
  • 70 ml wody

 

Dekoracja:

  • 250 g świeżych malin
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:  

Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.

 

Mus:

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.