Tarta malinowa
Składniki:
Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm)
- 270 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 120 g margaryny
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 120 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London
- 70 ml wody
Dekoracja:
- 250 g świeżych malin
- Cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.
Mus:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.