Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim

zupa-drwali-z-kielbasa-z-czosnkiem-niedzwiedzim

Składniki:

 

- Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim „Gzella”      300 g

- wieprzowina „Gzella”                                             400 g

- fasola                                                                1 szklanka

- kasza jęczmienna                                             1 szklanka

- cebula                                                                        1 szt.

- czosnek                                                              2-3 ząbki

- włoszczyzna z kapustą                                        1 porcja

- liść laurowy                                                                2 szt.

- ziele angielskie                                            kilka ziarenek

- sól, pieprz                                                           do smaku

- utłuczone ziarna jałowca                                      1 łyżka

- majeranek

 

Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i utłoczone ziarna jałowca. Wszystko razem gotujemy.

Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawiamy majerankiem i czosnkiem z solą.