Przepis na stek w mięcie

przepis-na-stek-w-miecie

Składniki:

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mięty
  • 4 pomidory
  • Czosnek mielony Appetita
  • Bazylia Appetita
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • 4 kromki chleba tostowego
  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny
  • Sól morska

 

Przygotowanie:

Z polędwicy wykrój steki po około 20 dag każdy. Mięso dopraw pieprzem i solą morską. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż steki około minuty z każdej strony. Dodaj masło i liście mięty. Całość zdejmij z patelni, przełóż na folię aluminiową, zawiń i wstaw do piekarnika na około 5 minut. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj czosnek, oliwę, ocet balsamiczny, bazylię i dopraw całość solą i pieprzem. Z chleba zrób grzanki. Na talerzu połóż grzanki, pomidory i stek, a całość polej sosem, który powstał podczas pieczenia.