Śledzie nadziewane suszonymi śliwkami i żurawiną

sledzie-nadziewane-suszonymi-sliwkami-i-zurawina

Składniki

  • 6 płatów śledziowych
  • 100 g żurawiny Bakalland
  • 100 g śliwek suszonych Bakalland
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka soku z porzeczek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeży tymianek

Śledzie moczymy w wodzie ok. 30 minut. Suszone owoce zalewamy sokiem z porzeczek i również odstawiamy na 30 minut. Następnie sok razem z owocami przelewamy na rozgrzaną patelnię i gotujemy do momentu aż składniki zmiękną. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i miód. Wszystko delikatnie blendujemy. Odstawiamy do wystudzenia, następnie gotowym musem smarujemy płaty śledziowe i zawijamy je w rolmopsy i spinamy wykałaczką.