Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym

nalesniki-ze-szpinakiem,-serem-zoltym-i-sosem-serowo

Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:

- 300 ml mleka

- 1 szklanka mąki pszennej    

- 1 jajko                                      

- sól, cukier do smaku

- garść młodego szpinaku                        

- olej do smażenia

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

 

Składniki na farsz:

- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki                                 

- 200 g młodego szpinaku                                

- 7 ząbków czosnku                                             

- pieprz grubo mielony do smaku

- klarowane masło do podsmażenia naleśników

 

Wykonanie:

Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.

Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.

Podawać z sosem serowo śmietanowym.

 

Sos:

- 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g                           .

- 150 ml kwaśnej śmietany 12%                                  

- pieprz czarny do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.