Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i z fasolką
Składniki (3 porcje):
· 1/2 kg polędwicy
· 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
· 1/3 op. makaronu lasagne marki Arrighi
· 1 słoiczek pesto z pomidorów marki Ponti
· 2 łyżki oliwy czosnkowej marki Olitalia
· 1/2 czerwonej cebuli
· 2 ząbki czosnku
· 2 gałązki rozmarynu świeżego
· sól, pieprz
· 1 łyżka masła
· 300 g fasolki szparagowej
· sałata
Wykonanie:
1. Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
3. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.
4. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
5. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
6. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.