Amoniaczki – słodki wypiek z serca Kujaw!

amoniaczki-–-slodki-wypiek-z-serca-kujaw

Składniki na 1,5 blachy (ok. 40 ciasteczek)

 

Biszkopt:

  • 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru białego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • Cukier wanilinowy 30 g Delecta

Zaczyn:

  • 60 ml mleka letniego
  • 1/2 łyżeczki amoniaku

Do przełożenia:

  • Kajmak o smaku tradycyjnym 460g Bakalland

 

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.
  2. Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty.
  3. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Posmaruj ciasteczka Kajmakiem o smaku tradycyjnym i poskładaj ze sobą.