Cannelloni z wędzonym dorszem

lubella

Czas przygotowania: 60 minut

Poziom trudności: trudny

Ilość porcji: dla 4 osób

 

Składniki:

  • Makaron Lubella Canelloni Nr 53 250 g
  • Twaróg sernikowy 200 g
  • Dorsz wędzony 200 g
  • 4 jaja
  • Koperek 50 g
  • Cytryna 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • Chrzan

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy beszamel: na maśle przesmażamy mąkę, do której stopniowo dolewamy mleko – do momentu, w którym powstanie gładki sos. Następnie dodajemy do niego 3 łyżki ostrego chrzanu.
  2. Dorsza oczyszczamy z ości oraz rozdrabniamy. Rybę mieszamy z serem, jajami, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i cytrynową skórką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Gotową masą faszerujemy makaron (nie gotujemy go wcześniej). Układamy w brytfance, zalewamy beszamelem chrzanowym. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C
    i zapiekamy, aż beszamel się zarumieni.