Cannelloni z wędzonym dorszem
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: trudny
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
- Makaron Lubella Canelloni Nr 53 250 g
- Twaróg sernikowy 200 g
- Dorsz wędzony 200 g
- 4 jaja
- Koperek 50 g
- Cytryna 1 szt.
- Sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- Chrzan
Przygotowanie:
- Przygotowujemy beszamel: na maśle przesmażamy mąkę, do której stopniowo dolewamy mleko – do momentu, w którym powstanie gładki sos. Następnie dodajemy do niego 3 łyżki ostrego chrzanu.
- Dorsza oczyszczamy z ości oraz rozdrabniamy. Rybę mieszamy z serem, jajami, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i cytrynową skórką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gotową masą faszerujemy makaron (nie gotujemy go wcześniej). Układamy w brytfance, zalewamy beszamelem chrzanowym. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C
i zapiekamy, aż beszamel się zarumieni.