Japońska kuchnia bez mięsa?
Wegetarianizm nie jest w Japonii zjawiskiem zbyt powszechnym. Wśród wegetarian krąży nawet pogłoska, że niejedzenie mięsa w Kraju Kwitnącej Wiśni jest praktycznie niemożliwe. Czy jest to jednak prawdą? Niekoniecznie. Dania, w których nie ma ryb, owoców morza czy bulionu, także goszczą w japońskiej kuchni. A bezmięsne sushi swoim smakiem może naprawdę zaskoczyć.
Możliwości
Japończycy, chociaż nie zawsze rozumieją istotę wegetarianizmu, chętnie pomagają osobom, które nie jedzą mięsa. Wegetarianie i weganie mogą liczyć na uprzejmość kucharzy, którzy przyrządzają dania specjalnie dla nich lub modyfikują te dostępne w menu tak, aby nie zawierały mięsa. Są elementy, na które oczywiście trzeba zwracać szczególną uwagę, jak np. dashi – bulion, który dodawany jest praktycznie do wszystkiego. Kucharz, który nie zna podstaw wegetarianizmu, może uznać, że nie zawiera on mięsa. Wegetarianin zwróci uwagę na to, że jego podstawą była ryba.
Różnorodność smaków
Ogromną popularnością kuchnia japońska cieszy się również w Polsce. Często sięgamy po egzotyczne potrawy, których podstawą są ryby i owoce morza. Chociaż w naszym kraju świadomą decyzję o rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego podejmuje coraz więcej osób, popularność kuchni japońskiej nie maleje. Co proponują wegetarianom restauracje sushi w Polsce?
– Kuchnia japońska bazuje głównie na rybach, owocach morza i ryżu. Bardzo ważnym jej elementem są także warzywa i to właśnie na nich opieramy dania dla wegetarian. Rolki, tradycyjnie podawane z kawałkami ryb lub owoców morza, znakomicie komponują się z samymi warzywami lub omletem – wyjaśnia Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji TenSushi.
Dostępność
Istnieje wiele miejsc, dedykowanych dla wegan i wegetarian. Są one często odwiedzane, jednak osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, równie często pojawiają się w lokalach, które oferują zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie.
– Wegetarianie przychodzą najczęściej z rodzinami i znajomymi, którzy nie zrezygnowali z potraw mięsnych. Mogą w ten sposób spędzić razem czas, a w karcie dań każdy znajdzie coś dla siebie. Staramy się dać im maksymalnie dużo możliwości wyboru, a w menu oznaczenie potraw wegetariańskich warzywem ma ułatwić odszukanie tych, które nie zawierają mięsa – dodaje Tomasz Bojanowicz.
Wegetarianie stanowią dużą grupę w naszym społeczeństwie, decydują się na dietę, która niesie za sobą mnóstwo wyrzeczeń, ale nie oznacza konieczności rezygnacji z poznawania smaków świata. Modyfikacje kuchni japońskiej, nieznającej wegetarianizmu, są tego najlepszym przykładem.