Krążki cebulowe i chutney z mango

krazki-cebulowe-i-chutney-z-mango

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki
  • Sól do smaku
  • Świeże zioła
  • Sok z cytryny
  • Olej ryżowy do smażenia  

Składniki na chutney:

  • 140 g Mango Bakalland
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 100 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • Pół szklanki octu winnego
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 papryczka chilli
  • Szklanka soku pomarańczowego
  • Kilka kropli oliwy
  • Sól do smaku

Cebulę kroimy w grube krążki, które następnie oddzielamy od siebie. Gotowe krążki przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. Z namoczonej cebuli usuwamy cienką, przezroczystą błonę. Następnie łączymy z sobą bułkę tartą, czosnek, zioła prowansalskie i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Krążki panierujemy w mące, jajku i na samym końcu w bułce tartej, pamiętając o tym, aby panierki nie było zbyt wiele. Następnie krążki przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu, kładąc krążki na papierowym ręczniku. Gotowe, podajemy z sosem chutney.