Kremowa zupa z kukurydzy z grzankami
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy marki Sandra
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany
- ½ łyżki słodkiej papryki
- ½ łyżki ziół prowansalskich
- ½ łyżki imbiru
- 2 bułki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do garnka dodajemy masło i odcedzoną kukurydzę, którą dusimy około 10 minut pod przykryciem. Następnie dolewamy bulion drobiowy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 10 minut. Następnie zwartość garnka miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do gotowego kremu z kukurydzy dodajemy śmietanę, sól, pieprz, paprykę oraz imbir. Całość raz jeszcze mieszamy i przed samym podaniem posypujemy grzankami z piekarnika.