Pomysł na smaczną orzechową ozdobę
Własnoręcznie wykonane świąteczne ozdoby, to absolutny „must have” tegorocznych świąt! Wspólne przygotowywanie ozdób, pozwoli nam przeżyć przygotowania do tego magicznego czas razem z bliskimi. Doskonałą propozycją będą maślane ciasteczka z orzechami, które nie tylko będą świątecznym smakołykiem, ale mogą stać się również ozdobą stołu lub choinki. Najlepszy przepis na ciasteczka? Zróbcie je wspólnie!
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- 120 g schłodzonego masła
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 70 g prażonych pistacji Bakalland
Składniki na lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 1 białko
Do mąki i cukru dodajemy schłodzone masło, szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto, z którego formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kształty: mogą to być koła, prostokąty, gwiazdki itd. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były ozdobą choinki, za pomocą wykałaczki formujemy w nich małe dziurki. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich oraz posiekanymi pistacjami. Gotowe ciasteczka możemy przełożyć do dekoracyjnego koszyka, który przewiążemy wstążką i postawimy na świątecznym stole.
Przepis na lukier:
Ubijamy pianę z białka i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder aż do uzyskania gęstej i lśniącej masy.