Mini kanapeczki z galaretką z suszonej żurawiny i pasztetem
Składniki (na 12 kanapeczek):
- 12 kromek białego pieczywa
- Natka pietruszki
- 0,25 kg wołowiny
- 0,15 kg wątróbki
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 1 bułka
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Składniki na galaretkę:
- 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 2 łyżeczki cukru
- Pół szklanki wody
- Szczypta cynamonu
- 1 szklanka soku z jabłek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Przepis na pasztet:
Przyprawy gotujemy przez ok. 5 minut w małej ilości wody. Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do dużego garnka, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ostudzony wywar. Gotujemy na małym ogniu, a następnie dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie (przez ok. 1 godzinę). Pod koniec gotowania, dodajemy bułkę i sparzoną we wrzątku wątróbkę. Po wystudzeniu mięsa mielimy je. Następnie dodajemy żółtka i przyprawy wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.
Przepis na galaretkę:
Żurawinę gotujemy razem z cukrem, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy sok z jabłek i przyprawy i gotujemy jeszcze przez chwilę. W 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do małych kieliszków o okrągłym dnie (ilość w kieliszkach powinna być uzależniona od tego, jaką grubość galaretki chcemy uzyskać). Kieliszki z żurawiną wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Z kromek pieczywa, za pomocą kieliszka wycinamy koła. Następnie układamy na nich wcześniej przygotowaną galaretkę i przykrywamy kolejną warstwą pieczywa. Na górze za pomocą szprycy do ciasta wykładamy pasztet. Wszystko ozdabiamy kawałkami suszonej żurawiny i natką pietruszki.