Mini kanapeczki z galaretką z suszonej żurawiny i pasztetem

mini-kanapeczki-z-galaretka-z-suszonej-zurawiny-i-pasztetem

Składniki (na 12 kanapeczek):

  • 12 kromek białego pieczywa
  • Natka pietruszki
  • 0,25 kg wołowiny
  • 0,15 kg wątróbki
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na galaretkę:

  • 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 2 łyżeczki cukru
  • Pół szklanki wody
  • Szczypta cynamonu
  • 1 szklanka soku z jabłek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

 

Przepis na pasztet:

Przyprawy gotujemy przez ok. 5 minut w małej ilości wody. Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do dużego garnka, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ostudzony wywar. Gotujemy na małym ogniu, a następnie dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie (przez ok. 1 godzinę). Pod koniec gotowania, dodajemy bułkę i sparzoną we wrzątku wątróbkę. Po wystudzeniu mięsa mielimy je. Następnie dodajemy żółtka i przyprawy wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.

Przepis na galaretkę:

Żurawinę gotujemy razem z cukrem, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy sok z jabłek i przyprawy i gotujemy jeszcze przez chwilę. W 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do małych kieliszków o okrągłym dnie (ilość w kieliszkach powinna być uzależniona od tego, jaką grubość galaretki chcemy uzyskać). Kieliszki z żurawiną wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Z kromek pieczywa, za pomocą kieliszka wycinamy koła. Następnie układamy na nich wcześniej przygotowaną galaretkę i przykrywamy kolejną warstwą pieczywa. Na górze za pomocą szprycy do ciasta wykładamy pasztet. Wszystko ozdabiamy kawałkami suszonej żurawiny i natką pietruszki.