Parpadelle z karpiem karmelizowanym w miodzie i soku z pomarańczy
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni
Składniki:
● Makaron Lubella Classic Gniazda Wstęgi 400g
● Filet z karpia 400g
● Miód 2 łyżki
● Goździki 4 sztuki
● Ćwierć szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
● Skórka pomarańczowa
● Bulion 1,5 szklanki
● Cebula 1 sztuka
● Masło
● Piernik 300 g
● Mąka
● Kieliszek czerwonego wina
● Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W rondelku na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej czerwone wino i miód. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą dodajemy bulion warzywny i pozostawiamy do zagotowania. Następnie do całości wkruszamy piernik, a gdy namięknie – miksujemy na gładki sos.
2. Filety z karpia dokładnie myjemy przed przygotowaniem i suszymy, by nie było na nich wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów, na patelnię dajemy sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotowujemy marynatę i dodajemy z powrotem filety, zostawiamy na 5 minut.
3. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli ok 7 – 9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podajemy ułożoną na ugotowanym makaronie. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.