Chrupiące grzanki z caponatą ze Złotymi Owocami
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 100 ml oliwy
- 1 czerwona cebula
- 1 laska selera naciowego
- 2 puszki pomidorów
- 100 g zielonych oliwek
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 75 g uprażonych orzechów pinii Bakalland
- 60 g Złotych Owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża bazylia
Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą, następnie odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu bakłażany delikatnie i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę kroimy w kostkę, a seler w cienkie paski. Wszystko podsmażamy w garnku przez około 6 minut. Następnie dodajemy pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy bakłażany. Gotowe dodajemy razem z orzechami, Złotymi Owocami i oliwkami do pozostałych składników. Dusimy wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową caponatę możemy podawać z ciepłymi grzankami. Ozdabiamy listkiem świeżej bazylii.