Smaczne kotleciki wegetariańskie z cieciorki – zrób je sam!
Składniki:
- 400 g cieciorki gotowanej
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 poszatkowana pietruszka
- 1 poszatkowany koperek
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- ½ ostrej papryczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kuminu
- sok z wyciśniętej cytryny
- skórka starta z cytryny
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wkładamy odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek, sok oraz skórkę z cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką oraz chilli. Całość dokładnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną pietruszkę, koperek, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formułujemy średnie kulki, które smażymy na patelni przez około 7 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki z ciecierzycy podajemy w połączeniu z kaszą i miską zielonej sałaty z warzywami.