Gołąbki w liściach winogron z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Składniki:
- 400 g cieciorki z puszki marki Jasmeen
- 1 słoik marynowanych liści winogron
- 2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki puree z pieczonej dyni
- 1 cytryna
- 1 szczypta chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 0,5 l bulionu warzywnego
- olej rzepakowy
- sos jogurtowo – koperkowy lub pomidorowy
Przygotowanie:
Do naczynia wkładamy liście winogron, zalewamy je wodą i odkładamy na około 15 minut. Następnie w głębokim rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek - dusimy około 4 minuty. Po tym czasie dodajemy puree z dyni, odcedzoną cieciorkę, ugotowaną kaszę jaglaną, koncentrat pomidorowy, chilli, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy liście z wody i kładziemy je błyszczącą stroną na desce. Na każdym liściu układamy łyżkę gotowego farszu po czym zawijamy je w małe rolki. Do nowego garnka wkładamy cienką warstwę liści winogron, na których koliście układamy gotowe rolki. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez około 50 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz i podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym lub pomidorowym.