Śródziemnomorska shakshuka

srodziemnomorska-shakshuka

Lista zakupów:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 jaj
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól

 

Mix przypraw np. marki Kamis:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w  grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następniedodaj łyżkę mieszanki przyprawKamis i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min.  Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.