Śródziemnomorska shakshuka
Lista zakupów:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 6 jaj
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól
Mix przypraw np. marki Kamis:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następniedodaj łyżkę mieszanki przyprawKamis i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.