Wiosenna pita z kotlecikami z cieciorki
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 2 chlebki pita
- 1 opakowanie serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
- 4 liście sałaty rzymskiej
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- kilka cienko pokrojonych plastrów czerwonej cebuli
- nać pietruszki
- oliwa z oliwek
Falafel:
- 200 g cieciorki konserwowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ cebuli szalotki obranej
- 1 ząbek czosnku obrany
- płaska łyżeczka nasion kolendry
- płaska łyżeczka kuminu
- płaska łyżka sezamu
- szczypta pieprzu cayenne
- kilka łyżek mąki z cieciorki
- sól
- oliwa z oliwek
- olej ryżowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Cieciorkę płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na papierowym ręczniku. Na suchej patelni prażymy kumin, sezam i nasiona kolendry, w ten sposób wydobywamy z przypraw aromat i smak. Mielimy przyprawy w młynku do kawy lub rozgniatamy w moździerzu. W blenderze miksujemy cieciorkę, natkę pietruszki, szalotkę, czosnek, łyżkę oliwy oraz przyprawy. Uważamy, aby nie zmielić na gładką pastę, struktura powinna przypominać kruszonkę. Doprawiamy solą do smaku. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki z cieciorki. Następnie formujemy kuleczki o grubości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie i smażymy na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 170 stopni, kilka minut. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podgrzewamy pity na patelni lub w piekarniku przez kilka minut. Otwieramy pity i smarujemy serkiem Almette. Dodajemy liście sałaty, plastry pomidorów i cebuli. Na sam koniec dodajemy świeżo usmażony falafel.
Smacznego!