Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

mini-kanapeczki-z-konfitura-z-buraka-i-sledzikiem

Składniki:

 

- cebula                                                   1 średnia sztuka

- masło                                                     1 łyżka

- buraki czerwone                                   0,5kg

- cukier brązowy                                    200g

- sok z cytryny            2 łyżki

- ocet jabłkowy           2 łyżki

- imbir                          ½ łyżeczki

- cynamon                   ½ łyżeczki

- twaróg tłusty            300g

- chleb tostowy pełnoziarnisty(np.od Dan Cake)

- filety śledziowe             4 szt.

- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły

- szczypiorek                     1 pęczek

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność.Z chleba tostowego dan cakewyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!