Babka czekoladowa z migdałami i orzechami
Składniki
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 20 g cukru wanilinowego Delecta
- 1 szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 30 g mąki kukurydzianej
- 30 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki mleka
- 100 g posiekanych migdałów Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady
- 4 łyżki masła
- Orzechy i migdały do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło, cukier waniliowy, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i całość mieszamy.
- Następnie dodajemy suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec wlewamy Całość miksujemy.
- Na końcu siekamy migdały oraz część orzechów i dodajemy je do ciasta. Smarujemy formę o średnicy 20 cm tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki.
- Ciasto najlepiej piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto dobrze jest polać przygotowaną polewą (masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszoną czekoladę) i posypać posiekaną resztą migdałów i orzechów.