Ptysie kawowe

ptysie-kawowe

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta
  • 125 g masła
  • 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 1 litr soku z czarnej porzeczki
  • 500 ml mleka
  • 4 torebki kawy zbożowej Anatol
  • 4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na karpatkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając wodę na napar
    z kawy zbożowej. Piecz je na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika w temp. 220oC przez 25−30 minut. Po upieczeniu, wytnij kółka za pomocą obręczy – po 2 na jedno ciastko.
  2. Obierz gruszki ze skórki, przekrój je na połówki i gotuję na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki przez ok. 20 minut. Całość odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przyrządź kawę zbożową na bazie mleka. Zawartość torebki z kremem wymieszaj w 1/3 porcji mleka, a resztę zagotuj. Do gotującego się mleka wlej krem, wymieszaj i ostudź. Miksuj chłodny krem, dodając do niego 4 łyżki masła.
  4. Upieczone ptysie nadziej kremem i przełóż gruszkami. Udekoruj cukrem pudrem.

 

Smacznego!