Ptysie kawowe
Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta
- 125 g masła
- 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Nadzienie:
- 4 gruszki
- 1 litr soku z czarnej porzeczki
- 500 ml mleka
- 4 torebki kawy zbożowej Anatol
- 4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto na karpatkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając wodę na napar
z kawy zbożowej. Piecz je na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika w temp. 220oC przez 25−30 minut. Po upieczeniu, wytnij kółka za pomocą obręczy – po 2 na jedno ciastko. - Obierz gruszki ze skórki, przekrój je na połówki i gotuję na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki przez ok. 20 minut. Całość odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Przyrządź kawę zbożową na bazie mleka. Zawartość torebki z kremem wymieszaj w 1/3 porcji mleka, a resztę zagotuj. Do gotującego się mleka wlej krem, wymieszaj i ostudź. Miksuj chłodny krem, dodając do niego 4 łyżki masła.
- Upieczone ptysie nadziej kremem i przełóż gruszkami. Udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!