Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis
Składniki:
Nadzienie
- 400 g maku mielonego BackMit
- 400 ml mleka
- 200 g rodzynek Kresto
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
- 100 g migdałów tartych BackMit
- 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
- 1/2 szklanki cukru
- olejek rumowy (kilka kropli)
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju Rapso
Ciasto
- 3/4 szklanki* mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju Rapso
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
Lukier
- 1 białko
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder
* 1 szklanka = 250 ml
Wykonanie
- Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
- Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
- Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
- Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
- Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
- Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
- Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
- Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
- Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
- Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
- Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.