Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem
Składniki na 4 porcje :
400 g krewetek mrożonych
500 g pomidorów
2 garści jarmużu
300 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 papryczka chili
1 szalotka
1 op. makaronu Spaghetti 5 Arrighi, bezglutenowego
Oliwa z oliwek Extra Vergine bazylia Olitalia
1 pęczek bazylii
1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
Wykonanie:
- Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
- Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
- Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
- Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.