Fritatta z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

fritatta-z-patelni

Składniki:

- 200 g świeżych brukselek

- 100 g surowego groszku (może być mrożony)

- 6 jajek

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 3 łyżki masła

- 150 g sera Aldamer MSM Mońki

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Fritattę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera.

Smacznego!