Przepis na Carpaccio z buraków z hummusem
Składniki dla 4 osób
- 1 granat
- 3-4 czerwone buraki
- 2 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- pęczek natki pietruszki
- garść rukoli
- ziarna czarnuszki
- ziarna słonecznika
- tłuczony czarny pieprz
Przygotowanie
Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, które układamy na talerzu. Doprawiamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy tłuczonym pieprzem. Na buraki nakładamy łyżeczką porcje hummusu. Wszystko przybieramy natką pietruszki, rukolą, ziarnami granatu oraz czarnuszką i prażonym (na suchej patelni) słonecznikiem.
Wskazówka: Jeżeli mamy bardzo mało czasu, możemy ekspresowo przygotować carpaccio, kupując ugotowane buraki (zamykane termicznie) – wówczas efektowna potrawa powstanie już w 20 minut.