Zdrowie zamknięte w filiżance herbaty
Lankijczycy należą do jednego z najzdrowszych narodów. Mimo dużej ilości wypalanych papierosów oraz ograniczonego dostępu do fachowej opieki medycznej,rzadko występują u nich nowotwory. Jaki jest więc sekret mieszkańców Cejlonu? Zdecydowany wpływ na zdrowie i długowieczność Lankijczyków ma ich dieta, której ważnym elementem jest herbata. Eksperci pochodzącej z tej wyspy marki Akbar, przygotowali kilka rad, jak korzystać z cennych właściwości herbaty.
Lankijska dieta opiera się głównie na warzywach, owocach, rybach i… herbacie. Warto poznać bliżej ten wyjątkowy napój, który pity jest przez Lankijczyków przy każdej możliwej okazji.
Herbata ochroni nasze serce
Czarna herbata zawiera wiele polifenoli, które odpowiedzialne są za zwalczanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Dodatkowo to właśnie te związki pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu i chronią nas przed miażdżycą i zawałem serca. Kolejnym dobroczynnym składnikiem w czarnej herbacie jest teaflawina, której zawdzięczamy intensywną barwę herbaty. Dzięki niej napar ma także korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu.
Herbata czarna okazuje się również właściwa dla diabetyków. Zawiera ona polisacharydy, które mogą zmniejszyć przyswajalność glukozy. Istnieją badania, które pokazują, że w krajach, które charakteryzują się dużym spożyciem czarnej herbaty, zachorowalność na cukrzycę typu 2 jest o wiele niższa.
Czy herbata pobudza?
Herbata czarna to doskonały sposób na pobudzenie i… zrelaksowanie organizmu. Wszystko zależny od czasu jej parzenia. Jeśli poświęcimy na to 3 minuty, to uzyskamy napar pobudzający. W przeciwieństwie do kawy, która działa szybko, jednak na krótki okres czasu, herbata ożywia organizm wolniej, ale efekt ten utrzymuje się znacznie dłużej.
Jeśli chcemy uzyskać napar relaksujący, powinniśmy parzyć liście 5-6 minut. Po tym czasie teina wchodzi w reakcję z garbnikami, które niwelują jej pobudzające działanie.
Herbata na upały
Mieszkańcy Sri Lanki doskonale wiedzą, co w upalny dzień najskuteczniej gasi pragnienie. Średnia temperatura na wyspie wynosi bowiem 27°C. Aby schłodzić organizm, Lankijczycy piją gorącą herbatę przez cały rok. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie się przemóc i w ciepłe dni wolimy spożywać zimnenapoje, to najlepiej przygotować domową, mrożoną herbatę bez cukru.
Składniki:
- 3 Łyżki herbaty AkbarPureCeylon
- Łyżka miodu
- Kilka liści mięty
- Cytryna
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy 1,5 l wody i parzymy przez 3 minuty. Następnie odcedzamy liście. W powstałym naparze rozpuszczamy miód i pozostawiamy herbatę do ostygnięcia. Kiedy jest już chłodna dodajemy do niej kostki lodu, miętę oraz obraną ze skórki i pokrojoną na plasterki cytrynę.