Nowe oblicze kalafiora z orzechową nutą
Kalafior wcale nie musi być nudny. Wszystko zależy od tego, jak go podamy. Warto jeść go jak najczęściej, zwłaszcza że jest prawdziwą bombą witaminową. Podanie go w formie zupy z natką pietruszki i pistacjami, będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację.
Składniki:
- Pęczek włoszczyzny
- 1 główka kalafiora
- 50 ml śmietany 12%
- Natka pietruszki
- 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- Pieprz
- Sól
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Włoszczyznę obieramy, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z wodą. Następnie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą już ugotowane, wyjmujemy selera i korzeń pietruszki, a także liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe w garnku warzywa blendujemy i dodajemy śmietanę. Tuż przed podaniem dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki oraz włoskie orzechy Chandler.