Chłodnik z groszku
Składniki:
- 500 g groszku marki Sandra
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml warzywnego bulionu
- garść listków mięty
- garść listków bazylii
- garść orzeszków piniowych
- 1 starta skóra z cytryny
- ½ soku z limonki
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 6 pomidorków koktajlowych
- 50 g koziego sera
- sól
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek oraz wlewamy bulion warzywny i gotujemy około 10 minut. Kolejno dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz listki mięty i bazylii. Całość dokładnie miksujemy. Garnek z zupą schładzamy.Przed podaniem dekorujemy chłodnik kawałkami koziego sera, pomidorków koktajlowych oraz orzeszków piniowych.