Sushi z wędzonym łososiem i serkiem
Składniki:
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- łosoś wędzony na zimno, plasterkowany
- serek śmietankowy (np. Milandia śmietankowaz jogurtem)
- glony do sushi
- sos sojowy50ml
- chrzan wasabi w paście½ łyżeczki
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby dodać wody. Powstałą lepką masę ryżową, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i szczyptą cukru.
Na matę do rolowania sushi położyć folię spożywczą i wyłożyć plasterki łososia tak, byzachodził jeden na drugim. Łosoś powinien być położony na ok. 1/3 długości maty. Na łososia kładziemycentymetrową warstwę ryżu, węższą o ok. 1 centymetr. Na środek warstwy ryżu położyć długi na trzy centymetry pasek glonów, wysmarowanycienką warstwą serka śmietankowego. Całość zrolować posługując się matą. Ostrym nożem pokroić na dwucentymetrowe krążki.
Niewielką ilość chrzanu wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowymi tuż przed zjedzeniem maczać w nim porcje sushi.
Smacznego!