Tort truskawkowy z mascarpone
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
- cukier - 150 gramów
- jajka - 2 sztuki
- mąka - 120 gramów
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- serek mascarpone - 250 gramów
- śmietana 30% - 400 mililitrów
- cukier puder - 100 gramów
- żelatyna - 25 gramów
- truskawki - 800 gramów
- cukier puder - 50 gramów
- żelatyna - 25 gramów
Sposób przygotowania:
- Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
- Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
- Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
- Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
- Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.