Czekoladowa pianka z owocami
Składniki:
- białka - 4 sztuki
- cukier – 0,5 szklanki
- Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
- biała czekolada - 50 gramów
- gorzka czekolada - 50 gramów
- żelatyna - 6 łyżeczek
- sok z cytryny - 1 łyżka
- maliny i borówki - 250 gramów
Sposób przygotowania:
- Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
- Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
- Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
- Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
- Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
- Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.