Ciasto makowe z malinami
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
- mąka - 170 gramów
- cukier - 150 gramów
- jajka - 3 sztuki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- gotowa masa makowa - 400 gramów
- jajko - 1 sztuka
- cukier - 100 gramów
- bułka tarta - 3 łyżki
- śmietanka 36% - 1 szklanka
- cukier puder - 1 łyżka
- maliny - 300 gramów
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
- Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
- Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.