Sernik z czereśniami
Składniki:
- mąka - 250 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- cukier puder - 50 gramów
- żółtka - 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- sól - 1 szczypta
- ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
- jajka - 2 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
- cukier - 125 gramów
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- czereśnie - 500 gramów
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
- Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180°C przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
- Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
- Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
- Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180°C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.