Tarta gruszkowa z winogronami
Składniki:
- mąka - 200 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- cukier - 6 łyżek
- sól - 1 szczypta
- żółtko - 1 sztuka
- gruszki - 800 gramów
- sok z cytryny - 1 sztuka
- winogrona bezpestkowe - 200 gramów
- konfitura morelowa - 70 gramów
Sposób przygotowania:
- Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
- Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
- Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
- Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
- Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.