Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym
Składniki:
-pomidory 2 średnie szt.
- liście szpinaku 1 opakowanie
- jajko 2 szt.
- mąka ½ szklanki
- proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- krewetki koktajlowe 2 garście
- Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekanedrobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie).Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyćje na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszkanałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.
Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.