Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

racuszki-z-krewetkami-i-jogurtem-naturalnym

Składniki:

-pomidory                                       2 średnie szt.

- liście szpinaku                            1 opakowanie         

- jajko                                                2 szt.

- mąka                           ½ szklanki

- proszek do pieczenia            2 płaskie łyżeczki

- czosnek   2 ząbki

- krewetki koktajlowe                  2 garście

- Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)

- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

- olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekanedrobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie).Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyćje na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszkanałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.