Lody czekoladowe z migdałami
Składniki:
- 320 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka (skorupki powinny być sparzone)
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 100 g Migdałów Bakalland
- 1 tabliczka czekolady
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie w misce ubijamy żółtka, do których dodajemy 50 g cukru i jedną łyżkę wody. Masa powinna być biała i puszysta. Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy. Następnie ubijamy śmietankę i razem z posiekanymi migdałami, dodajemy do masy. Gotową masę wkładamy do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przekładamy do słoiczków i ozdabiamy migdałami.