Kanapki z pastą z zielonego groszku
Składniki:
- 400 g zielonego groszku z puszki marki Sandra
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 10 listków świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ startej skórki z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 4 kromki świeżego, żytniego chleba
Przygotowanie:
Odcedzony groszek przekładamy do głębokiej miski. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy przez około 10 minut ziarna słonecznika, które dorzucamy do groszku. Następnie dodajemy listki mięty, oliwę, jeden posiekany ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny oraz pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Pastę podajemy na żytnim pieczywie, dekorujemy ją świeżymi listkami mięty i szczyptą świeżo mielonego pieprzu.