Sałatka brokułowa z winogronami

salatka-brokulowa-z-winogronami

Składniki:

- brokuły świeże                                              2 szt.

- winogrona czerwone                                  150g

- boczek wędzony                                          100g

- cebulka prażona                                         2 łyżki

- migdały całe50g

- Śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”)   3 łyżki

- majonez                                           1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Brokuły porozdzielać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić i pokroić na mniejsze elementy, ale nie za drobno. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, następnie dodać do sałatki wraz z prażoną cebulką i winogronem przekrojonym na pół. Migdały namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i osuszyć. Następnie przekroić na cztery części i chwilę prażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, solą i wymieszać.Na koniec śmietanę połączyć z łyżką majonezu i delikatnie wymieszać z sałatką.