Galaretka z musem z czerwonych porzeczek

galaretka-z-musem-z-czerwonych-porzeczek

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 250 g schłodzonej kremówki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie posypkiDecorada kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej Delecta

 Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odłóż do napęcznienia, po czym rozpuść podgrzewając ją na małym ogniu (uważaj, aby żelatyna się nie zagotowała). Następnie połącz oba składniki.
  2. Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj filiżanki lub kokilki i wysmaruj ich wnętrze odrobiną oliwy. Przelej galaretkę do naczynek i odstaw do stężenia na kilka godzin.
  3. Śmietanę ubij z cukrem. Stężałą galaretkę przełóż do pucharków, udekoruj bitą śmietaną, gałązkami porzeczek i ulubioną posypką.