Galaretka z musem z czerwonych porzeczek
Składniki:
- 1,5 łyżeczki żelatyny Delecta
- 300 g czerwonych porzeczek
- 250 g schłodzonej kremówki
- 3 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie posypkiDecorada kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej Delecta
Sposób przygotowania:
- Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odłóż do napęcznienia, po czym rozpuść podgrzewając ją na małym ogniu (uważaj, aby żelatyna się nie zagotowała). Następnie połącz oba składniki.
- Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj filiżanki lub kokilki i wysmaruj ich wnętrze odrobiną oliwy. Przelej galaretkę do naczynek i odstaw do stężenia na kilka godzin.
- Śmietanę ubij z cukrem. Stężałą galaretkę przełóż do pucharków, udekoruj bitą śmietaną, gałązkami porzeczek i ulubioną posypką.