Eton mess z różowym kremem i owocami lata
Składniki:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- 300 g kremówki
- 1 opakowanie mix do śmietany Delecta
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g mieszanych owoców: truskawek, malin, czereśni lub innych owoców
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 140o Ubij białka na sztywną pianę, a następnie porcjami dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do piany dodaj ocet. Za pomocą łyżki nałóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem tak, aby powstał niewysoki blat. Całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź bezę i połam ją na mniejsze kawałki.
- W czasie pieczenia bezy ubij śmietanę z dodatkiem cukru i miksu do śmietany. Owoce zblenduj na mus, a następnie delikatnie połącz go ze śmietaną. Zostaw kilka ładnych owoców do dekoracji.
- Przygotowany krem umieść w pucharkach, przekładając go pokruszoną bezą. Wierzch udekoruj owocami. Podawaj lekko schłodzone.