Tarta ze śliwkami i orzechami
Składniki:
- mąka - 300 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- cukier trzcinowy - 50 gramów
- żółtka jajek - 3 sztuki
- białko jajka - 1 sztuka
- śliwki - 600 gramów
- cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
- orzechy nerkowca - 200 gramów
- bułka tarta - 3 łyżki
- cukier trzcinowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
- Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
- Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
- Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
- Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.