Tarta z wiśniami
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- mąka pszenna - 250 gramów
- cukier puder - 100 gramów
- żółtka - 2 sztuki
- śmietana - 1 łyżka
- krem budyniowy - 1 opakowanie
- mleko - 500 mililitrów
- Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
- frużelina - 1 puszka
- płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i 150 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wyklej nim wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty.
- Formę z ciastem włóż na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotuj wg przepisu na opakowaniu krem budyniowy.
- Następnie ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 15 minut.
- Na upieczony spód wyłóż 2/3 kremu budyniowego i wiśnie. Tartę udekoruj resztą kremu i płatkami migdałowymi.