Tort galaretkowy na kruchym spodzie
Składniki:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 35 g cukru
- ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 galaretki gruszkowe Delecta
- 300 g owoców (morele, czereśnie brzoskwinie, itp.)
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
Sposób przygotowania:
- Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziesz ją przygotowywać.
- Galaretki rozpuść w 800 ml wody, dodaj 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) przelej do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatop owoce, odstaw na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolej drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą
w środku, a nie na samym spodzie deseru. - Gdy galaretka nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.