Tarta z białą czekoladą i borówkami
Składniki:
- mąka - 2 szklanki
- cukier puder - 2 łyżki
- żółtko - 2 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
- woda - 3 łyżki
- biała czekolada - 2 opakowania
- serek mascarpone - 1 opakowanie
- borówki amerykańskie - 300 gramów
- skórka z limonki - 1 sztuka
- cukier puder - 1 opakowanie
- liście świeżej mięty - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
- Dodaj żółtka.
- Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
- Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
- Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.