Słoneczna tarta
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
- mąka - 1 szklanka
- cukier puder - 50 gramów
- żółtka - 1 sztuka
- śmietana 18% - 1 łyżka
- morele - 600 gramów
- bułka tarta - 2 łyżki
- białe wino - 50 mililitrów
- cukier - 50 gramów
- płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
- Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
- Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
- Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.
- W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
- Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.