Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

konfitura-z-jablek-i-rodzynek-z-odrobina-cynamonu

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g Rodzynek luksusowych Bakalland
  • 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 łyżka cynamonu
  • Pół szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 jabłko
  • Sok z połowy cytryny

 

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.