Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 100 g Rodzynek luksusowych Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
- 1 łyżka cynamonu
- Pół szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- Sok z połowy cytryny
- 1 jabłko
- Sok z połowy cytryny
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.