Pasta z owocami – sposób na udany obiad
Jednym z dań cieszących się niezwykłą popularnością jest pasta, którą możemy podawać na różne sposoby. Jeśli lubimy mieszać wytrawne smaki ze słodkimi, to warto połączyć ją z ulubionymi owocami. To one podkreślą smak naszej makaronowej potrawy i idealnie będą się komponować z pozostałymi składnikami.
Przygotowując obiad warto zdecydować się na pyszną pastę z owocami. To bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na udany posiłek. Owoce możemy dodać do ulubionego makaronu, na przykład tego z krewetkami, lub stworzyć na ich bazie zupełnie nowy przepis. Taki dodatek nada potrawie wyraźnego, lekko słodkiego smaku.
Makaron z krewetkami i ananasem
Składniki:
- 6 plastrów ananasa z puszki marki Sandra
- 200 g makaronu spaghetti
- 300 g krewetek tygrysich
- 5 ząbków czosnku
- ½ soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- garść roszponki
- 30 g startego parmezanu
- szczypta przyprawy Aglio Olio e Peperoncino (mieszanka włoskich ziół do makaronów i sosów)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, a do niej dodajemy odrobinę soku z cytryny. Do wrzącej wody wkładamy krewetki i gotujemy je około 2 minuty. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. W momencie, gdy czosnek się zeszkli, dodajemy krewetki oraz szczyptę przyprawy Aglio Olio e Peperoncino. Następnie dodajemy pokrojone plastry ananasa i sok z cytryny oraz posiekaną roszponkę. Całość podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerze, a następnie oblewamy go odrobiną oliwy z oliwek i nakładamy na niego sos wraz z krewetkami i ananasem. Na koniec posypujemy startym parmezanem.