Pasta z owocami – sposób na udany obiad

pasta-z-owocami-–-sposob-na-udany-obiad

Jednym z dań cieszących się niezwykłą popularnością jest pasta, którą możemy podawać na różne sposoby. Jeśli lubimy mieszać wytrawne smaki ze słodkimi, to warto połączyć ją z ulubionymi owocami. To one podkreślą smak naszej makaronowej potrawy i idealnie będą się komponować z pozostałymi składnikami.

 

Przygotowując obiad warto zdecydować się na pyszną pastę z owocami. To bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na udany posiłek. Owoce możemy dodać do ulubionego makaronu, na przykład tego z krewetkami, lub stworzyć na ich bazie zupełnie nowy przepis. Taki dodatek nada potrawie wyraźnego, lekko słodkiego smaku.

Makaron z krewetkami i ananasem

Składniki:

  • 6 plastrów ananasa z puszki marki Sandra
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 300 g krewetek tygrysich
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • garść roszponki
  • 30 g startego parmezanu
  • szczypta przyprawy Aglio Olio e Peperoncino (mieszanka włoskich ziół do makaronów i sosów)

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, a do niej dodajemy odrobinę soku z cytryny. Do wrzącej wody wkładamy krewetki i gotujemy je około 2 minuty. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. W momencie, gdy czosnek się zeszkli, dodajemy krewetki oraz szczyptę przyprawy Aglio Olio e Peperoncino. Następnie dodajemy pokrojone plastry ananasa i sok z cytryny oraz posiekaną roszponkę. Całość podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerze, a następnie oblewamy go odrobiną oliwy z oliwek i nakładamy na niego sos wraz z krewetkami i ananasem. Na koniec posypujemy startym parmezanem.