Krem z brokułu z mleczkiem kokosowym i tofu
Zaskakujące połączenie brokułu z mleczkiem kokosowym pozwoliło na stworzenie wyjątkowo aromatycznego dania o niepowtarzalnym smaku. Gęsty, sycący krem o pięknym kolorze i kuszącym zapachu nie tylko wspaniale smakuje, ale także bardzo efektownie i oryginalnie prezentuje się na talerzu. Niebanalne dodatki takie jak tofu i pasta z pestkami dyni z brokułem nadają wyjątkową nutę smakową potrawie i wzbogacają ją o cenne wartości odżywcze. Krem jest świetnym pomysłem zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. Czas przygotowania potrawy to zaledwie 30 minut a efekt końcowy jest naprawdę świetny.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: 4 porcje
SKŁADNIKI
- 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami Well Well
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek bazylii
- 1 opakowanie tofu
- 150 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju (w wersji wegańskiej) lub masła klarowanego do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W niewielkiej ilości wody gotujemy umyte i pokrojone warzywa, cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek, po czym smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do warzyw wraz z siekaną natką i bazylią. Wszystko miksujemy blenderem na krem. Na koniec dodajemy pastę i mleczko kokosowe, ponownie lekko blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Podajemy z pokrojonym w kostkę tofu.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego! Well-well.eu
Wskazówka: Pokrojone tofu można macerować w sosie sojowym lub occie balsamicznym, dzięki czemu będzie miało bardziej intensywny smak.
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.