Perła regionu KAKHETII. Marani Saperavi
Gruzja słynie z jagód rosnących tylko tam. Wśród winogron, z których powstają czerwone, gruzińskie wina, palmę pierwszeństwa dzierżą owoce Saperavi. To właśnie z nich tworzony jest jeden z najbardziej rozpoznawalnych trunków marki Marani.
Marani Saperavi to wino, od którego często zaczyna się przygoda z gruzińską tradycją winiarską. Czerwone, wytrawne, regionalne, przekonuje do siebie pełnym aromatem i zrównoważonym smakiem.
Wizytówka Marani
Winogrona, z których powstaje Marani Saperavi, rosną w regionie KAKHETII, w Winnicach Kondoli. Kiedy dojrzeją, zbiera się je i odszypułkowuje, a następnie tłoczy. Fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali, na naturalnych drożdżach i w kontrolowanej temperaturze 23-28°C. Kolejne etapy produkcji trunku to 10-dniowa maceracja, zlanie znad osadu, fermentacja malolaktyczna oraz dojrzewanie – w kadziach z nierdzewnej stali, a następnie w butelkach. W efekcie tych procesów powstaje wino, które jest jedną z wizytówek Marani.
Do mięsa, do sera
Grillowane mięso, zarówno białe, jak i czerwone, będzie się doskonale komponować z Marani Saperavi. Podobnie rzecz ma się w przypadku wszelkiej maści serów – klasyczne połączenie czerwonego wina z serem to w tym przypadku strzał w dziesiątkę. Wszystko dzięki klasycznemu smakowi i aromatowi. Ten pierwszy jest zrównoważony, z wyczuwalnymi garbnikami, nutami czarnego bzu oraz dojrzałych owoców. W aromacie wyczujemy nuty konfitury wiśniowo-truskawkowej, pieprzu i papryki, a po zmieszaniu – świeżych owoców. Dopełnieniem całości jest piękny, głęboko czerwony kolor.
Cena:38 zł
Butelka: 0,75 l